środa, 20 lipca 2016

Fit wątróbka z jabłkiem



     
 Bardzo lubię wątróbkę , ale dość dawno jej nie przygotowywałam , więc dziś naszła mnie ochota . I zapraszam na moją wersie wątróbki , jest równie smaczna .

Składniki  ( dla 3 osób ) 

150 dag wątróbki drobiowej 
3 średnie cebule 
1 średnie jabłko 
1 duża łyżka oleju kokosowego 
6 łyżek kaszy jaglanej 

Wykonanie 

Wątróbkę bardzo dokładnie oczyszczamy z żółtej błonki , która nadaje gorycz naszej wątróbce , kiedy oczyścimy wątróbkę to dokładnie ją płuczemy w zimnej wodzie , następnie osuszamy wątróbkę . W młynku do kawy mielimy kaszę jaglaną i kiedy zmielimy na proszek , to naszą wątróbkę posypujemy bardzo dokładnie aby cała  wątróbka była pokryta mąką jaglaną . 
   Jak już mamy wszystkie wątróbki posypane mąką , rozgrzewamy patelnie z łyżką oleju kokosowego i smażymy pod przykryciem tak aby nasza wątróbka się zarumieniła po obu stronach , między czasie kiedy wątróbka nam się smaży , obieramy cebulę i jabłko i  kroimy w talarki i dodajemy do podsmażonej wątróbki i wszystko razem mieszamy i podsmażamy około 5 minut , pamiętajmy że wątróbki się nie soli w czasie smażenie oraz gotowania , tylko doprawiamy jak już wątróbka będzie gotowa . Po 5 minutach zalewamy wątróbkę 1 szklanką wody i na małym ogniu smażymy do miękkości cebuli i jabłek  . Jak już woda nam się wygotuje a cebula  i jabłka będą  miękkie  to doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym i gotowe .

                                                                       Smacznego 
Prześlij komentarz