Dietetyczny przekładaniec
Zapraszam na bardzo fajne ciacho , przełożony pysznymi jagodami , oraz serkiem homogenizowanym o niskiej zawartości tłuszczu , ciacho jest smaczne , bardzo fajne rozwiązanie dla tych co dbają o linię .
Składniki
1 serek wiejski o niskiej zawartości tłuszczu
2,5 szklanki mąki owsianej
1 szklanka mleka 1,5 % tłuszczu
4 jajka całe
4 kubeczki serka homogenizowanego 0 % tłuszczu waniliowy
1 łyżeczkę sody
2 łyżeczki kakao
1 szklanka ksylitolu
1 szklanka jagód
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie
Na wstępnie oddzielam białka o żółtek , białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli , kiedy białka mam ubite , do żółtek dodaje ksylitol i miksuję aż uzyskam aksamitnie puszystą masę , do upitych żółtek dodaję serek wiejski , mąkę otrębową , kakao , sodę, oraz mleko i wszystko bardzo dokładnie mieszam , aż uzyskamy jedno litą masę , kiedy masa będzie bardzo gęsta to śmiało można dolać mleka .
Jak masę mamy wymieszaną to dodajemy nasze ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką , tak aby nie stracić puszystości , jak nasza masa jest już dobrze wymieszana , szykujemy tortownicę , ja mam wymiar 32 cm , do tortownicy wykładam papier do pieczenie, smaruje papier olejem kokosowym i posypuję lekko mąką otrębową , następnie wylewam masę do tortownicy i wstawiam do piekarnika na grzanie góra dół , na 180 stopni , na 1 godzinę .
Po upływie godziny , ciasto wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia .
Masa z serka
Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny , do kubka dodaję 2 łyżeczki żelatyny i dodaję gorącą wodę tak nie całe pół kubka , bardzo dokładnie mieszam aż nasza żelatyna się bardzo dobrze rozpuści , i nie będzie żadnych grudek , i pozostawiam do wystygnięcia , następnie do miski wykładam nasze serki waniliowe, mieszam mikserem około 5 minut , po 5 minutach dodaję wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszam .
Kiedy mamy już masę serową gotową , to wystudzone ciasto kroję na dwa placki , spodnią część wykładam to tortownicy na papier z pieczenia , i wykładam rozgniecione jagody , na jagody wylewam cały ser , następnie wierzch ciasta kładę na naszą masę serową i delikatnie przyciskam , można polać czekoladą gorzką , ale ja wolę bez , no i ciacho gotowe , wstawiam na kilka godzin do lodówki , aby nasze ciacho się zastygło .
Tak wygląda po przekrojeniu , smakuje super , zapraszam do wypróbowania .
Smacznego .
Komentarze