Sajgonki ala leniwe
Bardzo lubię pierogi z każdym farszem , a najbardziej pierogi ruskie , więc sobie tak pomyślałam , czemu by nie spróbować takiego farszu z ruskich pierogów , ale nie w pierogach , tylko zupełnie w czymś innym , i wypadło na placki ryżowe , czyli sajgonki , smakują super zaskakująco , można podawać z barszczem czerwonym , sosem czosnkowym , ale to już pozostawiam Państwu , i życzę miłej niedzieli .
Składniki
1 kg ziemniaków
2 średnie cebule
100 dag szynki długo dojrzewającej
1 kubek serka ziołowego almette
1 paczka placków ryżowych ( do sajgonek )
sól himalajska
pieprz czarny
2 łyżki oliwy
Wykonanie
Ziemniaki obieram i myję , następnie zalewam wodą dodaję soli i wstawiam do gotowania , ziemniaki gotuję do momentu kiedy będą miękkie .
Kiedy ziemniaki nam się już ugotowały , odlewamy wodę z ziemniaków , następnie pozostawiamy ziemniaki na ogniu kilka sekund , tak aby pozostała woda nam wyparowała , a ziemniaki będą suche . Kiedy ziemniaki mamy już odlane , to bardzo dobrze rozgniatamy ziemniaki , aby nie było żadnych gródek , aby były gładkie , kiedy nasze ziemniaki mamy już rozgniecione , odstawiamy na chwilkę ziemniaki i zajmujemy się resztą naszego farszu .
Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę , szynkę także kroję w drobną kostkę , kiedy mamy pokrojoną szynkę i cebulę , rozgrzewamy patelnie , dodajemy 2 łyżki oliwy i przesmażamy cebulę i szynkę tak około 10 minut , często mieszając , kiedy nasza szynka i cebulka się przesmażyła , dodajemy do naszych ziemniaków , oraz resztę składników , serek z ziołowy , oraz doprawiamy do smaku według własnego uznania , następnie wszystko bardzo dokładnie mieszamy , aby nasze składniki się bardzo dobrze połączyły .
Kiedy mamy przygotowany farsz na nasze sajgonki , to zaczynamy się zabierać za faszerowanie .
Do talerza wlewam wodę i po jednym placku namaczam w wodzie, kiedy nasz placek będzie już bardzo miękki , wyciągamy go z wody , wykładamy na deskę i zaczynamy wykładać nasz farsz ziemniaczany , i tak postępujemy aż wykorzystamy cały farsz ziemniaczany .
Kiedy będziemy układać sajgonki to proszę wysmarować talerz dobrze oliwą , bo bardzo się kleją do siebie .
Kiedy mamy już przygotowane sajgonki , możemy je usmażyć we frytkownicy , ale ja wszystkie odsmażyłam na patelni , a kiedy chce je odgrzać to do rozgrzanego piekarnika wstawiam na 10 minut i gotowe .
Smacznego
Komentarze