Ziemniaczki czosnkowe z piekarnika
Zapraszam na troszkę inną odsłonę ziemniaków , oto ziemniaki z czosnkiem i odrobiną ziół , bardzo fajnie się sprawdza jako dodatek do obiadu , na spotkania rodzinne i nie tylko , zapraszam do wypróbowania .
Składniki ( 3 osób)
1 kg ziemniaków
2 ząbki czosnku
sól himalajska
pieprz czarny
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 duża cebula czosnkowa
2 gałązki natki pietruszki
Wykonanie
Ziemniaki obieram i dokładnie myjemy , następnie wszystkie ziemniaki kroję w ćwiartki , kiedy ziemniaki mamy pokrojone , dodaję obrany czosnek i przeciśnięty przez praskę , następnie cebulę pokrojoną w piórka .
Doprawiamy nasze ziemniaki przyprawami i posiekana natką pietruszki , wszytko mieszamy i na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy przesmażamy nasze ziemniaki około 5 minut , ciągle mieszając .
Kiedy mamy przesmażone nasze ziemniaki , przekładamy ziemniaczki do naczynia żaroodpornego i po przykryciem pieczemy w piekarniku w 180 stopniach , czas pieczenia 1 godzinkę .
Po tym czasie wykładam nasze ziemniaki i dodaję do dania głównego .
Smacznego
Komentarze