Pomidorowe pomylone w płatkach kukurydzianych zbożowych
Mięso mielone ma swoich zwolenników jak i tych co za mielonym nie przepadają , ja się oczywiście zaliczam do tej pierwszej grupy , mielone jest super w każdej postaci , a tym razem zapraszam na mielone w sosie pomidorowym , panierowane w płatkach kukurydzianych zbożowych , smak zaskakujący bardzo wciągający , zapraszam do wypróbowania w domku .
Składniki ( dla 6 osób )
800 dag mielonego mięsa wieprzowego
3 jajka
4 łyżki zmielonych płatków kukurydzianych zbożowych
2 łyżki otrąb owsianych
sól ( ja używam himalajskiej )
1 cebula
Składniki na sos
1 karton koncentratu pomidorowego
pół szklanki śmietany do gotowania
1 kostka rosołowa
pieprz czarny
Wykonanie
Do miski wkładamy mięsko mielone i dodajemy nasze wszystkie składniki czyli jajka, otręby , cebulę pokrojoną w kostkę , sól ,pieprz czarny , wszystko razem dokładnie mieszamy , kiedy mamy gotową masę mięsną dobrze wymieszaną , zaczynamy formować nasze kotlety , następnie uformowane kotlet , panieruję w zmielonych płatkach i na rozgrzany olej układam nasze kotlety w wysokiej patelni , smażymy na małym ogniu na rumiany kolor .
Jak mamy wszystkie kotlety już usmażone , pozostawiamy je na patelni na której smażyliśmy je wcześniej i zabieramy się za przygotowanie naszego sosu .
Do miski wylewamy koncentrat pomidorowy , następnie śmietanę dolewamy i rozpuszczoną kostkę rosołową w gorącej wodzie , doprawiam pieprzem i wszystko mieszamy, kiedy mamy wymieszany sos zalewamy nasze kotlety , przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 40 minut
Po 40 minutach wyjmujemy nasze kotlety i mamy gotowe do podania .
Smacznego
Komentarze