Pasztet light
Uwielbiam pasztety , mogła bym jeść je codziennie w każdej postaci , z wieloma dodatkami , czy drobiowy , czy wieprzowy , każdy jest pyszny i wart swego zainteresowania oraz spróbowania, a ja tym razem zapraszam na bardzo pyszny pasztet dla tych co dbają o linie ale i nie tylko .
Składniki
1 kg mięsa drobiowego ( udka )
2 łyżki warzywka
2 marchewki
0,5 kg wątróbki
2 jajka w tym piana z białek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól
2 łyżeczki majeranku
4 łyżki mąki odrębnej
Wykonanie
Do garnka przekładamy nasze udka , ale bez skóry , dostajemy obraną marchewkę , warzywko i gotujemy na małym ogniu , tak aby mięso delikatnie odchodziło od kości .
Kiedy nasze mięso jest już ugotowane oraz wystudzone , pozbywamy się kości oraz chrząstek , mielimy naszego kurczaka w maszynce do mięsa , oraz marchew która pozostała nam w rosole z kurczaka .
Jak mamy zmielone mięso drobiowe , zabieramy się za wątróbkę , oczyszczamy wątróbkę z żółtych zanieczyszczeń i także mielimy w maszynce do mięsa .
Następnie obieramy cebulę , kroję w kostkę i przesmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor, i dodajemy do zmielonego mięsa , doprawiamy naszymi przyprawami ,dodajemy same żółtka , mąkę otrębową,oraz solimy do smaku , wszystko razem dokładnie mieszamy ręką .
Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do nasze mięsa , kiedy mamy dodaną pianą , bardzo delikatnie mieszamy łyżką aby nie stracić puszystości ,
Jak już mamy przygotowany nasz pasztet , do formy na keksa , smaruję masłem , następnie posypuje bułkę tartą , kiedy mamy naszykowane formy , przekładamy nasze mięso , wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy na 160 stopni około 80 minut .
Po tym czasie wyjąć z piekarnika , odstawić do wystygnięcia , i gotowe do podania .
Smacznego
Komentarze