sobota, 7 stycznia 2017

Karkówka gotowana w mleku

    

           Dziś kawał mięsa mam do zaproponowania , smak super , a za sprawa jedynie mleka , bardzo fajnie smakuje z świeżym chlebem , musztardą francuską , na kolację jak znalazł , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania w domowym zaciszu i zajadaniu się z całą rodziną .

Składniki 

1,5 kg karkówki 
2 cebule 
2 ząbki czosnku 
2 łyżki majeranku 
2 łyżki pieprzu ziołowego 
2 łyżki papryki czerwonej 
3 łyżki warzywka 
10 ziaren pieprzu kolorowego 
listek laurowy 
1 łyżeczka imbiru suszonego 
1 litr mleka 
4 łyżki oleju 

Wykonanie 

 W mięso bardzo dokładnie wklepuje nasze wszystkie przyprawy  , następnie przekładam do garnka , cebulę , oraz czosnek obieram i kroję w plastry i dodaję do naszego mięsa i odstawiam do lodówki na kilka godzin .
Po kilku godzinach , na rozgrzaną patelnie obsmażam mięso na wszystkich stronach na złoty kolor , następnie cebulę z czosnkiem także , jak mamy przesmażone mięso oraz cebule i czosnek , przekładamy wszystko do tego samego garnka co mięso marynowało się , następnie zalewamy litrem mleka , a resztę do momentu zakrycia mięsa wlewamy wody , dodajemy pieprz , listek laurowy , i gotujemy na małym ogniu około 3 godzin i kontrolujemy aby  woda i mleko nie za mocno się nie wygotowało , jak się wygotuje to dolewamy wody , tak aby zakryło mięso .
Kiedy nasze mięso jest gotowe , przekładamy mięso na talerz i odstawiamy do wystygnięcia , po wystygnięciu gotowe do podania.






                                                                          Smacznego 


Prześlij komentarz