Sałatka z kurczakiem i nie tylko
Często przygotowuję sałatkę gyrosa , ma bardzo duże powodzenie w mojej rodzinie , szybko znika , ale ta sałatka którą dziś proponuję swoim smakiem także zaskakuje bardzo pozytywnie, i znalazła od razu po przygotowaniu swoich fanów , zapraszam serdecznie po przepis .
Składniki
kapusta pekińska ( połowa )
1 puszka kukurydzy
1 podwójna pierś z kurczaka
4 ogórki konserwowe
1 duża cebula
3 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy
sól pieprz czarny
3 plastry ananasa
Marynata do mięsa
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki pierzu ziołowego
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
3 łyżki oleju
Wykonanie
Na wstępnie pierś z kurczaka kroję w kostkę i marynujemy nasze mięso wszystkich naszych przyprawach powyżej wymienionych , dokładnie wymieszać , następnie odstawić na kilka godzin aby smaki się przegryzły .
Po kilku godzinach kiedy nasze mięso dobrze się zamarynowało , na rozgrzana patelnie przekładam mięso i smażę często mieszając około 20 minut , tak aby było dobrze usmażone , jak nasze mięso jest gotowe odstawiam do wystudzenia , następnie obieram cebulę i kroję w kostkę , przesmażam na tej patelni co było smażone nasze mięso .
Następnie kapustę pekińską kroję cieniutko i przekładam do miski , dodaję wystudzone mięso , cebulę , kukurydzę , ogórka pokrojonego w kostkę ,oraz ananasa , majonez , musztardę i bardzo dokładnie mieszam , tak aby wszystkie składniki się dobrze połączyły , a na sam koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem czarnym , i jeszcze raz mieszam , kiedy mamy już wymieszane przekładam do ozdobnej miski , dekoruję i odstawiam na godzinkę do lodówki i gotowe .
Smacznego życzę
Komentarze