wtorek, 7 marca 2017

Drobiowe FIT gołąbki w sosie koperkowo- jogurtowym

  


     Dziś zapraszam na smaczne gołąbki FIT , doskonale sprawdzają się jako obiad rodzinny , jest dla tych co dbają o linie , i dla tych co lubią sobie dobrze zjeść , ale to już według uznania Państwa .

Składniki 

300 dag mięsa drobiowego mielonego 
1 duża cebula 
pęczek kopru świeżego bądź suszonego 
2 jajka 
1 kubek jogurtu greckiego 
sól 
pieprz czarny 
1 puszka pomidorów z puszki bez skóry 
1 główka kapusty włoskiej 
1 torebka ryżu 
 1 łyżka mąki ryżowej 

Wykonanie 

Na wstępnie parzymy kapustę i odcinamy twardą część z liści i odstawiamy na chwilkę , a między czasie zajmujemy się naszym mięsem.
Do miski przekładam mięso mielone , dodaję pokrojoną cebulę w kostkę , dodaję jajka , ryż ugotowany , i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem , następnie bardzo dokładnie mieszamy .
Kiedy nasze mięso jest dokładnie wymieszane , zabieramy się za nasze liście kapusty , do każdego liścia przekładam łyżkę naszego farszu mięsnego , i bardzo dokładnie zwijamy , następnie nasze gotowe gołąbki układam w naczyniu żaroodpornym i zalewam pomidorami z puszki oraz szklanka zwykłej wody , następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopnie pod przykryciem na 1,5 godzinki , zerkając aby woda nam się nie za mocno wygotowała .
Kiedy nasze gołąbki są gotowe , odlewam nasz sos z gołąbków , doprawiam solą pieprzem , dodaję posiekany koper  i zabielam odrobiną mąki ryżowej oraz z jogurtu greckiego , następnie gotowe gołąbki polewamy naszym sosikiem i gotowe do podania .



                                                smacznego  




Prześlij komentarz