sobota, 25 marca 2017

Faszerowane udka



    Zapraszam dziś na przepyszne udka faszerowane mięsem mielonym , doskonale nadają się jako danie na spotkania rodzinne , imieninowe , urodzinowe , także doskonale smakują na gorąco jak  na zimno na kanapki , serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu .


Składniki 

15 pałek z kurczaka 
2 łyżki wegety 
1 łyżka papryki czerwonej 

Farsz do udek 

200 dag mięsa mielonego wieprzowego 
10 sztuk pieczarek 
1 mała szalotka 
1 cebula 
1 łyżeczka papryki czerwonej 
1 łyżeczka pierzu ziołowego 
szczypta chilli 
1 łyżeczka majeranku 
1 łyżeczka curry 
sól do smaku 
2 jajka 

Wykonanie 

Na wstępie trybujemy nasze udka od kości , kiedy mamy udka przygotowane , pozbawione kości odstawiamy na chwilkę .
Do miski przekładamy mięso mielone , dodajemy wszystkie powyżej wymienione przyprawy , jajko , starte na tarce o średnich oczkach pieczarki , oraz posiekaną w drobną kostkę cebulkę oraz szalotkę , doprawiamy do smaku solą i bardzo dokładnie mieszamy ręką , aż nasze składniki dobrze się połączą , a kiedy mamy już dobrze wymieszane mięso zaczynamy faszerować udka .
 Do faszerowania udek bardzo dobrze się sprawdza rękaw do ozdoby tortów , napełniam taki rękaw i zaczynam napełniać udko mięsem mielonym do samego pełna , i tak postępuje do wykorzystania udek . 
Kiedy mamy przygotowane udka , doprawiamy z wierzchu do smaku wegetą , papryką czerwoną , i układamy do formy , następnie wstawiamy do piekarnika na 160 stopni pod przykryciem na 2 godzinki .
Po tym czasie nasze udka są gotowe do podania .





                   Smacznego 

Prześlij komentarz