Wątróbka jabłkowa- pieczarkowa
Witam wszystkich bardzo serdecznie , bardzo dawno mnie tu nie było ,ale druga połowa roku 2017 była dla mnie bardzo ważna , własne M , prawo jazdy , to wszytko wymagało od mnie 100 procentowej koncentracji , oraz poświęcenia się na maksa .
Teraz kiedy wszystko to sobie ogarnełam , spokojnie mogę teraz poświęcić czas swojej pasji , czyli gotowaniu , i dziś chciała bym zaprosić na pyszną wątróbkę z jabłkiem oraz pieczarkami , mam nadzieje że znajdzie swoich zwolenników.
Potrzebne nam będą
250 wątróbki drobiowej
2 średnie cebulki
1 średnie jabłko
6 szt średnich pieczarek
pieprz sól do smaku
2 łyżeczki oleju
5 łyżek mąki
Wykonanie
Na wstępnie z naszej wątróbki usuwam żółte błonki , następnie wątróbkę płuczę w zimnej wodzie i delikatnie osuszam .
Kiedy nasza wątróbka jest gotowa przekładam do miski i dodaję mąkę , mieszam ręką tak aby nasza wątróbka bardzo dokładnie pokryła się mąką , następnie na patelnie wylewam olej i czekam do momentu rozgrzania się patelni , kiedy patelnia jest dobrze rozgrzana , przekładam naszą wątróbkę na patelnie i podsmażam po obu stronach pod przykryciem , bo będzie strzelać .
Kiedy nasza wątróbka się smaży , przygotowujemy naszą resztę , czyli obieramy jabłko , pieczarki oraz cebulkę , następnie kroimy w talarki , i kiedy nasza wątróbka jest dobrze podsmażona , dodajemy jabłko , pieczarki i cebulkę , dokładnie mieszamy tak aby składniki nam się razem podsmażyły , i zalewamy następnie 1 szklanką wody , gotujemy na małym ogniu do momentu aż nasza cebulka będzie mięciutka .
Jak nasza cebulka jest miękka , doprawiamy na koniec solą oraz pieprzem do smaku , i gotowe do podania .
Smacznego
Komentarze